Topdom
Dol pri Ljubljani 28/b
DOL PRI LJUBLJANI
1262
Slovenija
info@topdom.si

Kritine

Ko govorimo o kritinah kot sklopu strehe, govorimo o vrhnjem zunanjem zaščitnem ovoju stavbe, katerega primarna funkcija je preprečevanje vdora vode, snega, vetra, toplote, preprečevanje mehanskih poškodb in varovanje ostrešja. Poglavitni kriterij pri izbiri kritine je namembnost objekta, lega objekta, naklon strešine, estetska vrednost, dolgotrajnost naložbe in finančna zmožnost.


Pri glinenih strešnikih dostikrat zasledimo izraz opečni (opečnati) strešniki. Razlika je v razlagi pojma. Po definiciji je opeka kos gradbenega materiala, ki je enostaven za prenašanje in vgradnjo. Po standardu so materiali lahko različni (glina, beton, obdelana kamnina, silicijev pesek...). Zato bodimo vedno pozorni, ker obstajajo glineni opečni strešniki in betonski opečni strešniki. 
 

Strešnike delimo tudi po velikosti, zato poznamo ti. velikoformatne in maloformatne strešnike

 

Pri obremenitvi ostrešja se streha projektira za predvideno obremenitev s kritino, snegom, vetrom. Potrebno je vedeti, da teža strešnika predstavlja okoli 10 odstotkov celotne obremenitve, zato ne vpliva bistveno na samo statiko ostrešja. Ponekod, kjer so ekstremni vetrovi, je težka kritina celo zaželjena ter tudi dodatno obtežena z kamenjem in betonom. Po potrebi pa se vgrajujejo tudi lahke kritine, posebno pri nizkih naklonih in večjih razponih med nosilnimi tramovi.


Največja dilema je zmeraj, katero kritino izbrati. Je to opečna, betonska, kovinska, bitumenska, lesena… V množici ponudb vsakdo hvali svojo kot najboljšo in konkurenčno za slabšo. Zato vam  predstavljamo osnovno razdelitev in lastnosti, izbira pa je še vedno prepuščena vam.

 

 

 

Glinene opečnate kritine


Material za izdelavo glinenih strešnikov je glina. Glina je lepljiva drobnozrnata zemljina, ponavadi rumene, rdeče ali modro-sive barve.

 

več

 

Betonske kritine

Beton je mešanica veziva za beton (cement-aluminosilikat, ki ga pridobivamo z žganjem in finim mletjem silikatnih glin in apnenca), dodatkov (pesek, prod, gramoz, žlindra) in vode.

 

več

 

 

 

Vlaknocementne kritine

 

Vlaknocementne plošče so izdelane iz portlandskega cementa, vode, zraka, polnil ter armirnih polivinil alkoholnih in procesnih celuloznih vlaken.

 

več

 

Kovinske kritine


Med kovinskimi kritinami sta največ uporabljena železo in baker. Železo je najpogosteje zastopana kovina, ki je zaradi svojih lastnosti tudi največkrat uporabljena za izdelavo kritine.

 

več

 

 

 

Bitumenske kritine


Bitumen je zmes naravnih ali industrijsko pridobljenih oglijikovodikovih spojin. Je lepljiva, črna, vodoneprepustna, visoko viskozna tekočina ali poltrda zmes.

 

več

 

Kritine iz umetnih mas


Materiali za sestavo kritin iz umetnih mas so PVC, akril, polikarbonati in poliestri. 
  

 

več

 

 

 

Solarni paneli


Različne solarne panele (fotovoltaične ali panele za sanitarno in centralno vodo) štejemo med kritine, saj posledično predstavljajo zaščitni zunanji ovoj objekta.

 

več

 

  

 

Vprašajte nas